sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Kuukauden kasvi: juorut

Juorut (Tradescantia) kasvavat luonnonvaraisena Amerikan mantereella, jossa ne ovat suosittuja puutarhakasveja. Luonnossa ne peittävät nopeasti suuriakin aloja helposti juurtuvien versojensa ansiosta. Kasvin suomenkielinen nimi onkin varsin osuva; pienikin versonpätkä kasvaa vauhdilla aivan järjettömän suureksi!

Vihreälehtinen arkijuoru sietää käytännössä mitä tahansa, milloin tahansa ja keneltä tahansa. Tämä jos mikä on helppo tapaus aloittaa viherkasviharrastus!

Suomessa juoruja kasvatetaan huonekasveiksi. Ne ovat jopa helppojen kasvien mittapuulla harvinaisen helppoja: niille kelpaa niin täysi aurinko kuin pimeämpikin nurkka, eikä huonelämmön tai kastelunkaan kanssa ole niin nokonuukaa. Edes monia muita huonekasveja talvisin riivaava kuiva huoneilma ei hetkauta juorujen elämää pätkän vertaa.

Kirjojuoru vaatii vihreälehtisiä juoruja enemmän valoa säilyttääkseen kirjavuutensa. Toki varjoisampikin nurkka kelpaa, jos lehtien vihertyminen ei haittaa omistajaa.

Juorut ovat helppoja kasveja myös lisätä. Pienikin versonpätkä kasvattaa juuret hetkessä, jopa talven pimeimpinä kuukausina. Itse asiassa juorujen juurtumisnopeus auttaa myös muiden pistokkaiden kanssa; juorut erittävät runsaasti juurrutushormonia, joten pari juorunversoa samassa vesilasissa hitaammin juurtuvien pistokkaiden kanssa pistää hommaan kummasti vauhtia. Sitten pitäisikin enää keksiä, mitä ihmettä niillä kaikilla juoruilla tekee...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti