torstai 30. maaliskuuta 2017

Kaktuksia jälleen

Isoäitini pyysi, että tekisin isoisän syntymäpäiville jonkun kivan kaktusistutuksen. Tongin hiukan kaappejani ja kävin ostamassa muutaman pikkuriikkisen kaktuksen. Eiköhän näistä jotain saa aikaan!


Tarvikkeet:

  • sopiva (ehjä) astia
  • valinnainen määrä pieniä kaktuksia (yleisesti ottaen pariton määrä on parempi kuin parillinen)
  • leca-soraa
  • kaktusmultaa
  • pinnalle jotain ruukkukatetta (esim. värillinen lasimurska) ja jotain pieniä koristeita
  • salaattiottimet tai muut pihdintapaiset ja ruokalusikka




Vaihe 1.
Kaada astian pohjalle leca-soraa. Sopiva määrä on sellainen, että soran pinnalle asetetun kaktuksen mullan pinta jää reilun sentin purkin reunan tasosta. Kokeile siis aina välillä, ettei tarvitse kaataa soraa takaisinpäin... Vihje: kaktusten käsittely on huomattavasti mukavampaa, kun pitää sormensa mahdollisimman kaukana ja pitää kiinni salaattiottimilla.


Vaihe 2.
Kaada astiaan multaa. Ei astian viereen pöytäliinalle, vaan astiaan. Määrällä ei ole tässä kohtaa kovinkaan suurta merkitystä, tosin mieluummin hiukan liian vähän kuin liikaa. Multaa on kivempi lisätä kuin kaapia kaktusten välistä pois.


Vaihe 3.
Kokeile, millä tavalla aseteltuna kaktukset miellyttävät omaa silmääsi parhaiten. Vähemmän piikikkäitä kasveja viitsii vielä vähän siirrelläkin, jos asettelu ei olekaan hyvä, mutta ei kaktuksia. Usko pois.


Vaihe 4.
Kaiva lusikalla sopiva kuoppa kaktuksen juuripaakkua varten. Jos mitoitit leca-soran määrän oikein, kuopan pohja tulee ihan soran pintaan. Ota kaktus pois purkistaan.


Vaihe 5.
Asettele kaktus kuoppaansa ja tiivistä multa sen ympäriltä lusikalla. Istuta loput kaktukset samoin ja mieti samalla, millä helkkarilla ajattelit saada ruukkukatteen paikoilleen. Kiroa myös vähän, koska onnistuit juuri katkaisemaan yhdessä kaktuksessa olleen nupun.


Vaihe 6.
Kastele multa ja tiivistä vielä varovasti. Lisää multaa tarvittaessa - mutta muista, että myös ruukkukatteen pitää mahtua astiaan!


Vaihe 7.
Huuhtaise lusikasta mullat pois ja käytä sitä apuna ruukkukatteen levittämiseen. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että katetta on myös kaktusten väleissä ja aivan reunan vieressä. Lisää halutessasi koristeita.


Vaihe 8.
Pyyhkäise mullat astian pinnalta, kaiva kaktuksenpiikit sormistasi ja ihaile istutustasi. Sijoita se mahdollisimman valoisaan paikkaan ja kastele varovasti 2-3 viikon välein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti