sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Rönsyliljan kevätsiivous

Mun rönsylilja oli jo pitkään näyttänyt aivan kamalalta, koska olen aina ollut vähän laiska nyppimään kuivia lehtiä pois... Kun sitten päätin tehdä rönsyliljasta maaliskuun kuukauden kasvin, totesin, että nyt on kyllä pakko jo siivota tuo rontti vähän edustavampaan kuntoon. :D


Olen kerran aiemmin vaihtanut tämän toiseen purkkiin, ja silloin tarvitsin avukseni vasaraa... Päätin yrittää päästä tällä kertaa helpommalla (enkä todellakaan halunnut taas joutua hajottamaan ruukkua!), joten laitoin purkin vatiin ja kastelin yltä ja alta mahdollisimman hyvin - ja jätin likoamaan pariksi tunniksi, jotta paakku varmasti olisi oikein pehmeä ja lähtisi siis helposti pois.


Tunnen itseni ja sähläystaipumukseni sen verran hyvin, että päätin suosiolla uhrata yhden jätesäkin pöytää suojaamaan... Jospa tällä tavoin multaa ei päätyisi ihan niin paljon pöytäliinalle. ;)  Tässä vaiheessa myös revin irti suurimman osan kuivuneista lehdistä, jotta pyöriteltävänä olisi mahdollisimman vähän materiaalia.


Kaksi tuntia liotusta ja tässä tulos?!? Voi elämä. Multa on näköjään painunut tiiviimmäksi kuin osasin kuvitellakaan...


Edellisestä purkinvaihdosta oli jo sen verran paljon aikaa, että ylläolevan kuvan tilanne juurien suhteen näytti vähän huolestuttavalta - yleensä kun rönsylilja tekee oikein paksuja juuria purkin täydeltä. Päätin siis tavoistani poiketen riipiä koko paakun auki ja katsoa, mikä oikein on ongelmana. Menin sanattomaksi. Juuret olivat nyrkin kokoisena, jumalattoman tiiviinä klimppinä! Ei mikään ihmekään, että kasviparka näyttää surkealta, kun juuret puristavat toisiaan kasaan...


Ratkaisu ongelmaan oli varsin radikaali: puukko esiin ja kunnon viillot juuripaakkuun. Kun sitten istutin kaverin uuteen ruukkuun, väänsin paakkua mahdollisimman paljon auki, jotta uusilla juurilla olisi kunnolla tilaa kasvaa.


Lopuksi vähän esteettistä hienosäätöä, eli leikkasin kaikki kuivat lehdenkärjet pois. Ei mitenkään ehdottoman tarpeellinen toimenpide, mutta näyttää kivemmalta ja siistimmältä. :)


Ja lopuksi se mälsin työvaihe eli jälkien siivous... Voi kun joku tekisi tämän aina mun puolesta!


Kaikkinensa varsin työläs projekti, mutta oli se sen arvoista. Rönsylilja on taas siisti, ja nyt sillä on hyvät edellytykset jatkaa kasvuaan muutama vuosi. :)



PS. Näin viikon verran tuon operaation jälkeen voisin vaikka vannoa, että lehdet ovat tanakammat ja värit vahvemmat kuin ennen... Ilmeisesti kasvikin siis arvosti tätä kaikkea, vaikka jouduinkin olemaan aika väkivaltainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti